U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

De gestuurde terugslagklep

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding van een gestuurde terugslagklep; rechts een schema met de toepassing ervan op een stempelcilinder van een kraan

Een gestuurde terugslagklep wordt gebruikt om een cilinder of een hydromotor lekdicht af te sluiten ten opzichte van de rest van het systeem. Een goed voorbeeld daarvan is de toepassing van gestuurde terugslagkleppen op stempelcilinders van kranen e.d. De cilinder is aangesloten op poort B. Bij het uitsturen van de cilinder kan de olie vrij doorstomen van poort A naar poort B. Om de cilinder in te kunnen sturen moet de olie van B naar A terug kunnen stromen. De druk aan stangzijde wordt daarbij gebruikt om de gestuurde terugslagklep via poort Z open te drukken. De druk die bij Z nodig is om de terugslagklep open te drukken is lager dan de druk achter de klep. Dit komt omdat het oppervlak van de stuurplunjer groter is dan dat van de terugslagklep. Men noemt dat de 'openingsdrukverhouding'. Deze bedraagt in de praktijk 3 tot 10.