U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Cavitatie

Een in de hydrauliek gevreesd verschijnsel is cavitatie . Door plotselinge drukverlagingen ontstaan er in de olie dampbellen als de druk daalt tot onder de dampspanning van de olie of één van de er in opgeloste vloeistoffen (water). Bij druktoename imploderen de dampbellen, waarbij piekdrukken ontstaan van enkele honderden bar en een temperatuur van wel 1100 graden Celcius. De gevolgen zijn desastreus; een caviterende pomp kan in enkele uren onherstelbaar beschadigd worden en door de ontstane vervuiling kan de rest van het systeem eveneens forse schade oplopen. De beschadigingen die optreden zijn:uit- en afbrokkelen van materiaal in componenten

  • houtworm-achtige aantasting (holtevorming) van metalen.
  • Mogelijke oorzaken van cavitatie:
  • na versnelling van olie achter een vernauwing of als gevolg van in de olie aanwezige lucht of water
  • hoge vloeistoftemperatuur (hoge dampspanning)
  • weerstand en daardoor drukverlaging in het zuiggedeelte van het systeem door een te nauwe zuigleiding, een 'dichtgezogen' zuigslang, vervuild zuigfilter (zie simulatie), te dikke olie of een onvoldoende beluchting van het reservoir.