U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Energie overdracht

 

 

Energie-overdracht in een hydraulische installatie.


1 Reservoir, 2 hydropomp, 3 manometer, 4 hydromotor (geschikt voor twee draairichtingen) In principe is elke hydraulische installatie terug te brengen tot een eenvoudig pomp-motorsysteem zoals in afbeelding


De door een elektro- of verbrandingsmotor aangedreven hydropomp (2) zuigt olie uit een reservoir (1) en pompt de olie via leidingen en slangen naar de hydromotor (4). De hydromotor zet de door de pomp opgebrachte hydraulische energie weer om in mechanische energie en drijft een werktuig aan, bijvoorbeeld een liertrommel. Vanaf de uitgang van de hydromotor stroomt de olie weer drukloos terug naar het reservoir. De druk in het systeem, af te lezen op de manometer (3), wordt bepaald door de weerstand die de olie in het systeem ondervindt. De belangrijkste weerstand is de belasting van de hydromotor (4). Daarnaast speelt de weerstand van leidingen en componenten een rol. Het toerental van de hydromotor hangt af van de afmetingen van de hydromotor en van de hoeveelheid vloeistof die er doorheen stroomt (de pompopbrengst of volumestroom)